top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraIvan Kutil

10 tipů a triků pro nový Google Apps Script editor

Aktualizováno: 29. 3. 2021

Google dnes představil nový editor pro psaní skriptů, které vám pomohou automatizovat pracovní činnosti. Vybrali jsme pro vás 10 našich nejoblíbenějších novinek.

Je to tady! Google Apps Script má nový editor pro psaní skriptů, který je uživatelsky přívětivější a umí toho mnohem více než jeho starší brácha. Určitě je dobré připomenout, že rok 2020 je nejen rokem COVIDu-19, ale také Apps Scriptů. Je to skoro 10 měsíců, co Google představil nový rychlejší runtime V8 a dnes spustil lepší editor.

1. Přehledné uživatelské rozhraní

Nový editor je lépe integrovaný s Google Workspace Developer Hub. V levém panelu najdete všechny potřebné nástroje vztahující se k otevřenému Google Apps Script projektu. Snadno se překliknete z kódu (Editor), do pohledu aktuálně nastavených spouštěčů (Triggers) nebo na historii spuštění (Executions).


2. Vlastní řazení pořadí souborů v projektu

V jednom Google Apps Script projektu můžete mít více souborů. Jejich pořadí je důležité při incializaci kódu pokud využíváte novější V8 engine. Ve starém editoru vlastní řazení nebylo možné a jedinou variantou bylo prohození kódu přes CTRL+C a CTRL+V. V novém editoru můžete přesouvat pořadí souborů směrem nahoru/dolů a ovlivnit tak pořadí incializace souborů. U každého souboru pod “...” najdete menu a následně vyberete přesun.


3. Skrývání nepotřebného kódu

Další maličkost, která potěší. Nově můžete skrývat části kódu pomocí malé šipky (je to ovlivněno kontextem funkce). Snadněji se tak budete orientovat v kódu.


4. Vylepšené napovídání metod

Napovídání kódu beru jako stěžejní část editoru. Ušetří vám to hromadu času při dohledávání informací v dokumentaci a také pár úderů do klávesnice. A ano, stávající editor měl své rezervy. V novém editoru najdete kromě napovídání klasických objektů Google (SpreadsheetApp) i doplňování pro nativní funkce JavaScriptu (např. Date() - hurá!) včetně nápovědy.


Mimo jiné editor napoví i vlastní funkci.


5. Stálé zobrazení panelu s logy

Konečně není potřeba otevírat nové okno pro zobrazení logů. Výpis logů se otevírá jako panel v dolní části IDE a může být otevřený po celou dobu, kdy ho potřebujete vidět.


6. Rychlý odskok na řádek s chybou

Pokud v kódu máte chybu, tak se v chybové konzoli objeví odkaz, přes který se dostanete na daný chybový řádek a můžete ho rovnou opravit.


7. Lepší debugování kódu

Změny se dostaly i k debuggování. Panel trochu připomíná UI z Chrome Developer Console. Nejdříve zaškrtnete breakpointy na daných řádcích, kde se má spuštění zastavit. Po spuštění uvidíte v pravém panelu jednotlivé proměnné a callstack funkcí.


8. Uložení všech souborů

Ve stávajícím editoru jste museli ukládat soubor po souboru. Nový editor vždy uloží všechny soubory. Neuložené změny se indikují červenou tečkou:


9. Srozumitelný deployment webové aplikace, rozšíření nebo API

Původní editor byl navržen pouze pro publikování scriptu jako webové aplikace. Jak šel čas, tak přibyly i další varianty - např. publikování jako rozšíření nebo jako spustitelného API.

Navíc tyto volby se nevylučují a můžete mít v jednom skriptu více publikovaných služeb.


Nový editor řeší tento přístup. Na viditelném místě vpravo nahoře vidíte velké tlačítko Deploy. Po jeho rozkliknutí si můžete vybrat, co chcete publikovat.


10. Snadný refactoring kódu

Pojmenování funkcí a proměnných je klíčové pro další porozumění kódu. Co se původně může zdát srozumitelné, se během týdnů může změnit v galimatyáš maďarské notace. Nový editor umožňuje přejmenovat funkce a proměnné z jednoho místa. Kliknete pravým tlačítkem co chcete přejmenovat a vyberete Rename symbol.


Z osobní zkušenosti mohu říct, že po půl roce používání je nový editor mnohem lepší než ten stávající. Ušetřil mi mnoho času při psaní kódu. Některé funkce ze stávajícího editoru nejsou zatím implementovány, ale očekávám, že je to jen otázka času. Taky nejsou dostupné všechny funkce, které jsem viděl v roadmapě - zde opět očekávám, že novinky budou přidávány postupně.


Nový editor jen dává signál, že Google Apps Script je důležitou součástí Google Workspace prostředí a jeho význam dále poroste a je rozhodně výhodné investovat čas do automatizace.


Pokud vás zajímá více o Google Apps Script, tak se nám ozvěte na ahoj@appsatori.eu


bottom of page