top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraIvan Kutil

Automatická analýza telefonních hovorů přes Tabulky Google

Aktualizováno: 3. 11. 2020

Baví nás neustále hledat nové cesty pro automatizaci a možné úspory času firmám i jednotlivcům.

Jedním z takových příkladů byla i poptávka našeho zákazníka pro sledování provolaných minut s klienty. Navrhli jsme řešení v Google Workspace (dříve G Suite), které umožní na telefonu počítat odchozí a příchozí volání a následně připravit statistiku na měsíční bázi.


Před každým projektem děláme analýzu možných řešení, které později probíráme se zákazníkem. Cílem je využít maximum funkcí v Google Workspace, aby se nemusela platit další služba za měsíční paušál. Tento postup se nám osvědčil i zde.


Pro operační systém Android jsme našli bezplatnou aplikaci, která umí zaznamenat provedená volání do Google Kalendáře, kde jsme vytvořili speciální kalendář s názvem Call log. Všechny tyto provedené hovory (příchozí i odchozí) se ukládají jako události automaticky v pravidelných intervalech a od uživatele není potřeba žádná další akce.




Tímto způsobem jsme z telefonu dostali všechna potřebná data do Google Cloudu. Dále jsme vytvořili skript, který prochází tyto uložené záznamy v Kalendáři a generuje z nich záznamy v Tabulce Google. Nad daty se udělá menší úprava (např. výpočet délky hovoru v minutách). Vše se opět děje na pozadí bez nutného zásahu uživatele.



Pro testování jsem nainstaloval mobilní aplikaci na svůj telefon. Po nasazení Google Meet mi viditelně klesl počet telefonních hovorů, protože jsem schopen vyřídit vše online. I tak jsem získal zajímavý pohled na data o počtu hovorů, které uskutečním.


Finální analýzou je už jen kontingenční tabulka nad všemi hovory - rozpad podle jednotlivých telefonních číslech a rozdělení na příchozí a odchozí.



Řešení je velmi jednoduché a není nutné nic složitě nastavovat. Vše jsme byli schopni udělat vzdáleně. Pokud i vy chcete podobný pohled na vaše telefonní hovory a potřebujete fakturovat čas klientům, ozvěte se nám na ahoj@appsatori.eu.


bottom of page