top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJana Voborská

DeepDive snídaně: První vydatná přednáška o technologiích

Den co den s lehkostí odbavujete jeden task za druhým, aniž byste museli z pyžama. Když používáte Google Cloud a chcete lidi vidět i offline, musíte je nalákat vůní kávy a nadýchaným croissantem. Zhruba takhle vznikl DeepDive. Snídaně s klienty, kde podáváme hluboké technologické znalosti stravitelnou formou. Začali jsme rovnou tématem, o kterém mluví celý svět.

Už jste si uvolnili ruce zjednodušením firemních procesů, takže zatímco konkurence hledá zapadlé e-maily, vy se věnujete vývoji produktu. Generative AI vám pomůže udělat si ještě větší náskok. My ji proto zapojili hned do prvního DeepDivu. Co s ní dokážete v Google Workspace nebo Google Cloudu?

  • Automatizovat některé zdlouhavé procesy. Naskriptovanou aplikací můžete z dokumentů na Disku Google rychle dostat, co chcete, aniž byste museli otevírat každý soubor zvlášť. Jednoduše se ptáte vybraných dokumentů (např. PDF). Řešení stojí na velkém jazykové modelu PaLM 2 od Google, frameworku LangChain, který zjednodušuje tvorbu aplikací pomocí podobných modelů a provozu aplikace v Google Cloud. Takto vypadají hodiny ušetřeného času.

Architektura

  • Shrnout schůzky a audio záznamy. Soustředit se na třetím dlouhém meetingu v jednom pracovním dni už samo o sobě vyžaduje dost úsilí. Zápis z callu proto nechte na AI. Nepřijdete tak o nic důležitého. Služba Speech to Text od Google přepíše v češtině do textu libovolně dlouhé audio i video. PaLM 2 sice umí zatím jen anglicky, ale s translation API všechno přeložíte jako nic. Pomocí LangChain a napojení na PaLM 2 se text zkrátí a převede zpět do audia. Z něj si můžete vytvořit například RSS feed a poslouchat to nejlepší z meetingů třeba jako podcast. Zní to dobře? Vypadá to taky tak.

Shrnutí podcastu či Google Meet schůzky do kratšího audia

  • Oblíbit si práci s nekonečnými tabulkami. Potřebujete zjistit, kdo udělal tento měsíc nejvíc obchodních nabídek nebo vás zajímají jiná důležitá data, ale z procházení 500 řádků se vám dělají mžitky před očima už teď? Zjednodušte si hledání odpovědí v Tabulkách Google. Generativní AI umí kromě textu generovat i počítačový kód, včetně SQL dotazů, pomocí kterých hledáte v databázích. Díky napojení Tabulek Google na BigQuery se můžete ptát v přirozeném jazyce, který se do SQL dotazu přeloží. Pak projde přes BigQuery a výsledek dostanete od chatbota v Google Chatu. Na obrázku zleva: dlouhá tabulka a krátká odpověď.

Dlouhá a krátká odpověď

Možností automatizací, které používají Generative AI, je samozřejmě mnohem víc. Jejich nasazení se nejlépe řeší u skvělé snídaně od Espressone v krásném prostředí karlínské WorkLounge. Zvládnete to ale přes admin konzoli i z pohodlí domova. Kdybyste se na něčem přece jen zasekli, rádi vám pomůžeme se stejným nasazením i teď.

Dali byste si obsáhlejší verzi? Téma a přesný termín dalšího DeepDivu už brzy

na LinkedInu AppSatori.


DeepDive snídaně

bottom of page