top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraIvan Kutil

Duet AI pro Google Workspace: spolupracujte s umělou inteligencí

Dali byste si odpolední kávu nebo o půl hodiny delší volno po práci? Tak nějak si ve firmě ušetříte nejen starosti s Duet AI pro Google Workspace. Právě třiceti minutám odpovídají naše odhady každodenních časových úspor při zapojení nového osobního asistenta, který na den stojí stejně jako jedno espresso. První čtyři kávy jsou ale na nás, protože vám jako Google Cloud Premier Partner nabídneme měsíc používání zdarma.

Co umí Duet AI pro Google Workspace

Trend v IT je jasný. Velké jazykové modely natrénované na obrovském datasetu umí generovat texty ve srovnatelné i lepší kvalitě než člověk za zlomek času. Tento trend propsal Google do svých asistentů Duet AI, které jsou dostupné pro služby jako Google Cloud, BigQuery, AppSheet, Apigee a další.


Duet AI je osobní asistent každého uživatele, který tvoří nebo konzumuje digitální obsah. Zatím je dostupný jen v angličtině, což ale znamená pro nerodilé mluvčí dvojnásobně užitečný nástroj. Dokoupit a doinstalovat ho můžete libovolným uživatelům jednoduše jako větší úložiště. Skládá se z několika oblastí, které v dalších kapitolách pro přehlednost popisuji častými otázkami, které člověk dává svým kolegům.



Pomůžeš mi sepsat text?

Stává se vám, že potřebujete rychle něco napsat, ale nevíte jak začít? Do očí vám svítí bílá obrazovka, kurzor nervózně poblikává a vy se nedokážete pustit myšlenek na to, jak správně zformulovat stěžejní informaci do první věty. Nebo máte inspiraci, ale nemáte čas, protože sedíte v autě a ťukat dlouhý text do mobilu je nepohodlné. Pak by se vám hodilo mít osobního asistenta, který text připraví a vy ho jenom upravíte a schválíte.


Funkce Help me write je dostupná v Dokumentech Google i Gmailu, kde existuje dokonce i mobilní verze, takže ji spustíte i na cestách. Stačí zadat pár prvních slov a velký jazykový model vám pomůže sestavit návrh textu. Umí dokonce pochopit kontext e-mailového vlákna, což dá někdy zabrat i člověku, a správně reagovat na konkrétní informace z vašeho Gmailu. Text vám zkrátí nebo prodlouží o víc detailů a zvládne i přizpůsobit vyznění do formálnějšího nebo odlehčeného tónu.


Funkci help me write najdete v Gmailu ve viditelném panelu.

Funkci help me write najdete v Gmailu ve viditelném panelu.

V Dokumentech Google otevřete Help me write jako vyskakovací okno.

V Dokumentech Google otevřete Help me write jako vyskakovací okno.

Vedle toho můžete v Dokumentech využít Duet AI jako jazykového korektora, který kromě klasické kontroly gramatiky pomůže i s redakcí textu. Rozdělí dlouhá souvětí do kratších vět a vybere ta správná slova pro lepší plynulost.

V Dokumentech využít Duet AI jako jazykového korektora

Jakou strukturu má mít ta tabulka?

Funkce Help me organize v Tabulkách Google vygeneruje šablonu podle definovaného dotazu. Pokud potřebujete dát strukturu evidování úkolů, řízení projektů nebo třeba sledování rozpočtů, nemusíte začínat úplně od nuly.

Funkce Help me organize v Tabulkách Google

Funkci najdete přes Insert → Help me organize.

Funkci najdete přes Insert → Help me organize.

Brzo možná dokonce přijde den, kdy bude práce s Tabulkami zábava díky funkci pro Pokročilé doplňování (Enhanced Smart Fill for Google Sheets). Pořád je, na co se těšit.


Pomůžeš mi najít nějaký obrázek?

Každá prezentace chce aspoň jeden obrázek. Buď máte své oblíbené fotobanky nebo hledáte ve firemním archivu. Najít tu správnou fotku je ale časově náročné, i když přesně víte, co potřebujete. Zaujme vás složka fotek z teambuildingu a hodina je pryč. S funkcí Help me visualize můžete vyměnit dlouhé hledání za krátký popis a nechat si vygenerovat obrázek podle svých představ. Pokud to zvládnete opravdu přesně, můžete dokonce dostat tak unikátní kousek, že ho nebude mít nikdo jiný.

Jak si nechat vygenerovat obrázek podle svých představ

Funkci najdete přes Image → Help me visualize.

Funkci najdete přes Image → Help me visualize.

Jsem na videohovoru dobře vidět?

Studio Google Meet vytvoří vaše osobní virtuální studio, které sníží šum ve videu, zaostří na vás a přidá svícení, jako byste stáli v záři reflektorů. To vše pomocí strojového učení.

Studio Google Meet

Pokud nechcete, aby vám každý viděl do kuchyně, ale nelíbí se vám ani pozadí s naleštěnou kanceláří v Dubaji, můžete si na videohovorech z home officu vygenerovat pozadí pomocí textového promptu. Vytvoříte tak unikátní obrázek, který odhalí jen vaši kreativitu.

Pozadí generované pomocí textového promptu

Během samotného hovoru můžete využít Duet AI i pro překlad z a do němčiny, španělštiny, italštiny, ruštiny, portugalštiny nebo čínštiny. Kdyby teda každý z kolegů mluvill jiným jazykem, bude vám to znít jako vaše mateřština.


Co se řešilo na chatu?

Zorientovat se při asynchronní komunikaci může být těžké. Proto chystá Duet AI pro Google Chat shrnutí konverzací nebo uložených dokumentů. Rychle tak získáte přehled o všem podstatném, co se řešilo v místnosti, když jste byli na dovolené, nebo co obsahuje daný dokument.

Shrnutí konverzace v Chatu

Je to bezpečné?

Pro Duet AI platí v Google Workspace stejná pravidla jako pro ostatní data. Jsou vaše, nepoužívají se k cílení reklamy ani na trénování modelů.


Jak a za kolik získat Duet AI pro Google Workspace?

Verzí je spoustu a jsou dostupné komukoli. Stačí si vybrat:

  • Business Standard nebo Business Plus,

  • Enterprise Essentials, Enterprise Essentials Plus, Enterprise Standard a Enterprise Plus,

  • Education Fundamentals, Education Standard, Education Plus,

  • Frontline Starter a Frontline Standard.

Měsíčně stojí jednoho uživatele 34,63 EUR. Aktivovat ho ale můžete jen některým lidem ve firmě. A když budete chtít Duet AI na rok, získáte přes nás ještě lepší cenu (až o 17% nižší).

S AppSatori můžete Duet AI měsíc zdarma zkoušet. Napište nám na ahoj@appsatori.eu.

Pozn. Výpočet úspory z úvodu článku: ušetříte 4h týdně, tedy zhruba 30 minut denně, z toho 15 min dopoledne a 15 odpoledne. V 15 minutách je zohledněno psaní 3-5 e-mailů nebo delších textů v dokumentech. Duet AI pro Google Workspace vyjde na cca 42 Kč denně (při počtu 20 pracovních dní v měsíci). Zase můžeme rozdělit na 21 Kč dopoledne a 21 Kč odpoledne. Úspora 15 min tak odpovídá 21 Kč v nákladech.




bottom of page