top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraIvan Kutil

Google upravuje ceny licencí Google Workspace: Co se změní pro vaši firmu? (2023)

Aktualizováno: 17. 2. 2023

Dnes ráno (16. 2. 2023) Google veřejně oznámil úpravu cen za licence Google Workspace. Poslední podobnou změnu firma učinila v roce 2020.


Jako Google Cloud Premier získalo AppSatori tuto informaci s předstihem. Průběžně doplňujeme další informace na této stránce včetně odpovědí na nejčastější dotazy a kompletního ceníku.


Služby Google Workspace využívá více než miliarda uživatelů po celém světě a pro jejich potřeby Google vyvinul více než 300 nových funkcí jen za minulý rok. Google Workspace používá dle našich statistik v ČR zhruba 50 % startupů.



První a největší novinkou je znovupřidání ročního plánu.

V případě ročního závazku se firma zaváže ke konkrétnímu počtu licencí, které nemohou klesnout pod daný počet, lze je pak pouze přidávat. Díky tomu je pak možné dosáhnout na lepší cenu za licenci.


S tím souvisí zdražení flexibilního tarifu u všech typů licencí.



Google navíc upravuje svůj ceník pro lokální měny, cena ročního závazku zůstává stejná pouze v dolarech, cena služeb v jiných měnách vzroste (včetně cen v EUR o 11 %)

Dle názoru AppSatori ceny v českých korunách již reflektují toto navýšení, a zůstávají tak stejné. Domníváme se tak proto, že oficiální ceník v českých korunách byl zaveden teprve v říjnu loňského roku.

Jediné samostatné zdražení se týká licence Google Workspace Enterprise Standard, nejnižší licence pro firmy nad 300 lidí. Ta již obsahuje pokročilé funkce pro správu uživatelů a zařízení.

Změny se dotknou firem na flexibilním závazku od 11. dubna 2023. Pokud mají firmy stávající závazek, nový ceník se jich týká až při obnovení. Pokud má firma či jednotlivec do 10 účtů na doméně, tak se jich změna dotkne až od ledna 2024.


K podobným, respektive ještě razantnějším změnám cen se v nedávné době odhodlal i Microsoft, když zdražil M365 až o 25 %.


Zmíněné změny se týkají oficiálních doporučených cen. Skrze Google partnera, jako je AppSatori, se dá dosáhnout na výrazně lepší podmínky a ceny. Pokud firma stihne přejít na závazek s Google partnerem do 11. dubna, může uspořit čerpáním licencí za nižší ceny. Pro nové zákazníky při nákupu přímo od Google platí aktualizované ceny již od 11. dubna 2023.


Máte nějaké dotazy? Potřebujete pomoct, jak ušetřit? Ozvěte se nám https://www.appsatori.eu/napiste
bottom of page