top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraDavid

Snadná změna hlavní (primární) domény v G Suite (Google Apps)

Během doby, kdy jakákoliv společnost funguje, nastane někdy chvíle, kdy se firma přejmenuje, přejde pod nového vlastníka a podobně, jako například nedávno česká firma na vyhledávání letenek Skypicker- Kiwi. Donedávna byl zapotřebí zásah zkušenějšího uživatele, který mohl doménu v Google Apps změnit pouze přes nástroj Google Apps Manager. Nyní lze změnit hlavní (primární) doménu na pár kliknutí přímo v administrátorské konzoli.

Krok 1

Nejprve je potřeba přidat novou doménu, kterou chceme mít jako primární, do Google Apps konzole jako “Přidat jinou doménu” přes menu “Přidat doménu nebo alias domény”.

Krok 2

Poté je nutné ověřit vlastnictví domény. Jako registrátora zvolme “Jiné” a do administrace domény přidejme vygenerovaný TXT záznam.

Krok 3

Pokud je záznam správně vložen, po nějaké době, kdy se záznamy na serveru přepíšou, je možné doménu ověřit. Poté se nám v sekci Domény v Google Apps konzoli tato doména objeví jako “Aktivní” a vedle ní možnost “Nastavit jako primární“, čímž doménu změníme.

Krok 4

A to je vše! Důležité: U všech uživatelů, kteří momentálně používají současnou primární doménu pro přihlašování nebude provedena žádná změna. Pokud tedy budeme chtít uživatelům a skupinám nastavit i jinou emailovou adresu, je potřeba to provést jednotlivě v Google Apps konzoli nebo hromadně přes výše zmíněný Google Apps Manager. Doporučuji taktéž přečíst všechny informace obsažené v nápovědě, kterou Google poskytuje.

bottom of page