top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

Obrázek autoraMartina Tetliaková

Oblakadabra: bezpečí nade vše v Google Cloud

Cloud působí neohraničeně a neuchopitelně, proto je často vnímaný jako bezpečnostní riziko. Oproti on-premise softwaru s lokálním hostingem, kde se o správu starají zaměstnanci, přitom nabízí mnohem lepší viditelnost a kontrolu nad firemními systémy a daty. Pátý díl Oblakadabra přibližuje konkrétní přístupy, služby a funkce, které vás ubezpečí, že se do cloudu můžete klidně přesunout.

Petr Černohorský, Cloud Project Manager, a jeho kolega Jan Kačírek, Cloud Cyber Security Expert, řeší cloudové technologie v Deutsche Börse Group, která provozuje jedno z největších tržišť cenných papírů v Evropě a vyvíjí technologické infrastruktury pro kapitálové trhy. Protože v rámci finančních služeb chce mít člověk obzvlášť jistotu, že jsou spravovaná data v bezpečí, přesouvají už několik let vše do cloudu. Výhody toho od Googlu jsou podle nich hlavně ve viditelnosti do struktury a fungování v tomhle prostředí.


Google Cloud pravidelně aktualizuje zabezpečení pomocí strojového učení a množství jeho datových center zvyšuje pravděpodobnost, že nebudete muset řešit výpadky. Má ale i několik konkrétních funkcí a služeb, které v Deutsche Börse pomáhají mít data pod kontrolou. Jednou z nich je Cloud Workstation, prostředí pro vývojáře s ochranou proti malwaru a kybernetickým hrozbám, které umožňuje vyvíjet v soukromé síti Google Cloud. Vývojáři tak nemusí mít cenné informace na svých počítačích. I při práci z kavárny se tak zvyšuje pravděpodobnost, že se k firemním datům nedostane nikdo neoprávněný.


Řeč byla taky o Security Command Center, platformě, kde si bez složitého konfigurování lehce uděláte obrázek o bezpečnostní situaci svého Google Cloud prostředí, a konečně VPC Service Controls. Funkci, díky které můžete kontrolovat a řídit přístup ke službám jako Cloud Storage nebo BigQuery. Možností, jak zabezpečit, že vaši práci v cloudu nic neohrozí, je v Google Cloud tolik, že by tenhle článek mohl vyjít knižně. Co je podle hostů nejlepší a zároveň velmi jednoduchá cesta k bezpečnému fungování v cloudu, stejně jako k novinkám o téhle technologii, už si poslechněte na své oblíbené platformě.




🎧 Spotify


📺 YouTube






Hozzászólások


bottom of page