top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraIvan Kutil

Pracujeme s Google Tables - díl I.

Aktualizováno: 3. 11. 2020

Co je a k čemu slouží nová aplikace Tables od Google? Na to se podíváme v prvním dílu našeho nového seriálu.

Google v září 2020 uvedl novou aplikaci s názvem Google Tables. V AppSatori jsme měli možnost si tuto aplikaci ještě před uvedením vyzkoušet a dát tak Googlu zpětnou vazbu. V několika dalších článcích Vás provedeme možnostmi a nastavením pro firemní či soukromé využití.



Aplikace byla vyvinuta týmem AREA120, což je interní inkubátor v Google pro experimentální projekty. Takto vytvořené produkty se uvedou na trh velmi rychle a pokud získají dostatečný zájem uživatelů, tak jsou dále rozšiřovány do samostatných služeb.


Aktuálně je aplikace dostupná pouze pro americké uživatele. Je tomu tak pravděpodobně kvůli snadnějšímu uvedení na trh z pohledu pravidel a práva. Brzy očekáváme rozšíření i pro uživatele z dalších zemí včetně České republiky. V českém jazyce by se aplikace mohla jmenovat Google Tabulky, což by mohlo být trochu matoucí ve srovnání s klasickými Tabulkami Google (Google Sheets). V textu se budu nadále držet originálních názvů - tj. Google Sheets a Google Tables.


A co aplikace vlastně umí? Google Tables jsou ve stručnosti databáze pro ukládání různých typů informací, nad kterou může spolupracovat více uživatelů. Nad těmito daty lze dále vytvářet různé pohledy (např. kanban ala Trello nebo zobrazení dat na mapě). Pokud vám aplikace připomíná Airtable nebo Microsoft Lists, tak již tušíte, na které uživatele Google cílí.


Velký důraz je kladen na workflow a automatizace bez znalosti programování. Je zde vidět náznak trendu tzv. no-code, kdy v budoucnu bude možné tvořit aplikace i bez psaní kódu.

Pro provoz je potřeba je mít Google účet - Gmail či Google Workspace.


Aplikace se hodí pro různé případy užití, ale mezi nejčastější patří:

  • podpora řízení projektů

  • správa úkolů v týmu

  • evidence zákazníků (CRM)

  • nástroj pro správu obchodních příležitostí

  • seznam lidí např. zaměstnanců

  • evidence majetku

  • supportní nástroj


Pro tyto případy užití již existuje databáze šablon, ze kterých si jen vytvoříte kopii.



Aplikace je pro základní používání zdarma. V tomto bezplatném plánu můžete vytvořit až 100 tabulek a každá může mít až 1 000 řádků. V pokročilejší verzi, která stojí 10 dolarů na uživatele, dostanete větší limit v podobě uložení až 1 000 tabulek a v nich až 10 000 řádků.

Další rozdíly jsou shrnuté v této tabulce.


V jedné větě jsou Google Tables skvělý pracovní nástroj, který oceníte i v soukromém životě. Podle reakcí po spuštění mu uživatelé nedůvěřují, ale já osobně si myslím, že takový nástroj rozhodně má své místo v Google Cloud prostředí.


Pokud máte zájem o používání služby, určitě pomůže pokud vyplníte tento Google formulář (Country Code(s) zadejte CZE).


V příštím dílu se podíváme na způsob organizace dat v Google Tables.

bottom of page