top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJiří Palyza

Proč používat Google Workspace for Education?

Protože nároky na online výuku jsou stále vyšší a vyšší, Google nezahálel a svou službu Google for Education převlékl do nového kabátu ve formě Google Workspace for Education.

Google Workspace for Education pod jednou platformou nabízí široké množství nástrojů pro spolupráci, vzdálenou komunikaci či vytváření dokumentů a týmových prací. Hodí se pro všechny typy škol, ať už se jedná o základní školu, střední školu či gymnázium nebo vysokou školu. Google Workspace for Education se, stejně jako klasický Google Workspace, dále dělí na několik různých verzí, které od sebe odlišuje nejen cena, ale i aplikace a možnosti, které nabízí. Tento článek je tedy jakýmsi „rozcestníkem“ pro všechny pracovníky škol, kteří se nemohou rozhodnout, jaká z verzí Google Workspace for Education je zrovna pro ně ta pravá. Rozhodovat se můžete mezi čtyřmi základními balíčky. Education Fundamentals je základní verze, která je zdarma. Dále Education Standard, Teaching and Learning Upgrade a nejobsáhlejší verze Education Plus.


Jaké nástroje Google Workspace for Education vlastně nabízí a jaký je mezi nimi v rámci jednotlivých verzí rozdíl? Jedním z nástrojů, který se za uplynulý rok ukázal jako jeden z nejdůležitějších, je Google Meet. Na této videokonferenční platformě mohou učitelé pořádat online hodiny – v základních verzích Education Fundamentals a Education Standard pro maximální počet 100 účastníků, ve verzích Teaching and Learning Upgrade a Education Plus až pro 250 účastníků. Oblíbenou funkcí vestavěnou přímo do Google Meetu je možnost pokládat dotazy v rámci Q&A či vytvářet ankety pro hlasování. Tato funkce je přístupná ve verzích Teaching and Learning Upgrade a Education Plus. Pouze v těchto verzích také najdete tzv. Breakout Rooms (rozdělení žáků do dočasných skupin přes vytvořené dílčí místnosti), možnost sledování docházky žáků a potlačení hluku z okolí.



Rozdíly najdeme také v možnostech cloudového úložiště. Všem verzím Google Workspace for Education je samozřejmě dostupná možnost ukládat soubory, fotografie a dokumenty na Google Drive (Google Disk). Liší se velikost daného úložiště – ve dvou základních verzích se jedná o 100 TB, tzv. pooled cloud storage. To znamená, že 100 TB úložiště bude rozděleno mezi všechny uživatele na dané doméně. Ve vyšších verzích dostanou uživatelé 100 TB sdíleného úložiště a k tomu ve verzi Teaching and Learning Upgrade dalších 100 GB na licenci a ve verzi Education Plus 20 GB na licenci. *Rozdíly najdete zobrazené v tabulce výše.



Mezi unikátní nástroje, které jsou typické pro Google Workspace for Education, patří Google Classroom (Google Třída) a Assignments (Úkoly). Ty jsou samozřejmě dostupné ve všech verzích, výhodou u verze Teaching and Learning Upgrade a Education Plus je neomezená možnost kontroly plagiátorství u dokumentů. Tuto kontrolu mohou vykonávat jak studenti, tak učitelé a má za cíl zabránit kopírování textů a souborů do prací studentů.



Jako poslední je třeba zmínit možnosti nastavení administrátora, včetně bezpečnosti a správy účtů. Google Workspace for Education Standard a Education Plus umožňuje vynutit uložení dat pouze na území Evropské unie (tzv. datové regiony), export logů z Gmail a Classroom do BigQuery pro pokročilou analýzu, zprávy o bezpečnostních rizicích či pokročilejší správu mobilních zařízeních (telefony a tablety).



Ve všech verzích Google Workspace for Education najdete nástroje Gmail, Kalendář, Dokumenty, Tabulky, Prezentace, Formuláře, Weby a Skupiny.


A jak jednoduše popsat a rozdělit jednotlivé balíčky podle potřeb škol?


První, základní balíček, který je pro školy zdarma, nese název Education Fundamentals. Tato verze zahrnuje všechny základní vzdělávací nástroje a funkce. Navíc také prevenci ztráty dat v Gmailu a Google Drive a splňuje veškeré náležitosti pro použití v souladu s GDPR.


Druhý balíček, Education Standard, nabízí všechno, co předchozí verze, navíc přibudou nástroje pro zabezpečení či analýzu dat. Cena je 2,2 EUR za studenta na rok (za každé zakoupené 4 licence získáte 1 licenci pro učitele či pracovníka školy zdarma).


Teaching and Learning Upgrade nabízí veškeré funkce jako Education Fundamentals, navíc budete mít výhodu v podobě vylepšeného nástroje pro videokonference – Google Meet. V této verzi totiž můžete pořádat online hodiny až pro 250 účastníků a streamovat až pro 10 000 osob v doméně. V rámci Google Meet se vám také zpřístupní možnost Q&A, hlasování, breakout rooms a mnoho dalšího. V budoucnu také učitelé získají možnost do své Google Classroom přidávat a používat nástroje a aplikace třetích stran. Výhodou je také neomezený počet kontrol originality dokumentu – plagiátorství – nejen pro učitele, ale i pro studenty. Cena je 2,5 EUR za učitele či studenta na měsíc (v této verzi není potřeba kupovat licence všem, ale je zcela na vás, komu se je rozhodnete pořídit).


Education Plus je se svou nejobsáhlejší nabídkou produktů jednou z nejoblíbenějších verzí. Nabízí vše, co Education Standard a Teaching and Learning Upgrade, navíc můžete streamovat až pro 100 000 osob v doméně pomocí Google Meet. Personalizované vyhledávání Cloud Search vám usnadní vyhledávání mezi stovkami a tisíci dokumentů v Gmailu a Google Drive. Navíc můžete k souborům přidávat metadata z Disku Google. Jako bonus nabízí tato verze nejrychlejší dobu odezvy od týmu specialistů na support lince. Cena je 3,4 EUR za studenta na rok

(za každé zakoupené 4 licence získáte 1 licenci pro učitele či pracovníka školy zdarma).


Na závěr si ukážeme ukázkový příklad. ZŠ Chytrá škola si zakoupí licence Education Plus pro svých 250 žáků. Automaticky tak získá 63 bezplatných licencí pro učitele a spolupracovníky. Ročně ji tak vyjde provoz na 850 EUR.


V AppSatori se školami pracujeme již od roku 2012, kdy jsme pro ZŠ a MŠ Na Beránku v Praze 12 naprogramovali vlastní systém pro podporu Montessori výuky ještě před vznikem Google Classroom.


Pokud máte jakékoliv dotazy, obraťte se na nás e-mailem na ahoj@appsatori.eu. Rádi vám pomůžeme.😉

bottom of page