top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraDavid

SimplePack – chytré tlačítko na SigFox síti za necelé čtyři obědy

Aktualizováno: 17. 5. 2018

V Česku existuje několik speciálních sítí pro provoz a zasílání dat přístrojů napojených v Internetu věcí (IoT). Ty se od klasických mobilních sítí hlavně tím, že jsou optimalizovány na co nejnižší spotřebu energie, jelikož tyto chytré nástroje musí vydržet v provozu na jednu baterii několik měsíců popřípadě i let. Společně s tím jsou zde samozřejmě i nějaká omezení. Nelze zasílat určitý požadavek několikrát po sobě, vždy je potřeba počítat s určitou prodlevou mezi možností dalšího využití. Jednou z takových sítí je SigFox síť.

SimplePack je malá vodotěsná krabička o velikosti trochu větších žvýkaček, která má k ovládání jedno tlačítko. Momentálně stojí 15 EUR, což jsou necelé 4 stovky v českých. K dispozici dostanete online webové rozhraní k nastavení. Zalogování probíhá velice jednoduše pomocí Google účtu.A k čemu všemu je SimplePack dobrý? K dispozici jsou 4 různé módy:

  1. Press me – tedy zašli upozornění pokaždé, když stisknu tlačítko

  2. Guard me – pokud se zařízení jakkoliv pohne, pošle upozornění

  3. Track me – upozorni pokaždé, jakmile se zařízení přestane pohybovat na nejméně 10 minut

  4. Trace me – zašli notifikaci, jakmile se zařízení pohybuje alespoň 10 minut v kuse



Samotná instalace trvá pár minut. Stačí si zvolit potřebný mód, zadat email a telefonní číslo pro upozornění a dané nastavení se do krabičky přenese jednoduchým dvojklikem na tlačítko. Posléze je připraveno k použití.


Využití se najde mnoho, zejména na funkci Guard me, která odešle notifikace při jakémkoliv pohybu. Bohužel je zde však limit jednoho upozornění každých 6 minut. Nehodí se tedy například na hlídání pohybu dveří. Například máte zadní dveře do skladů a chcete si být jisti, že zachytíte jakoukoliv aktivitu. Napadlo mne tedy třeba využití při parkování vozidla. Pokud by se vám někdo dostal do vozidla, nebo by s ním někdo jakkoliv manipuloval (odtahovka, vandal atp.) zařízení zachytí i ten nejmenší otřes a může zaslat email, sms či rovnou zavolat. Text notifikace je jasný a pokud se přihlásíte do svého SimpleHW účtu, jste schopni si dokonce zjistit přibližnou polohu na několik desítek metrů.


Funkce Press me může nahradit zvonek. Nechcete být rušeni silným obtížným zvukem, které vydávají klasické zvonky. Místo toho vám přijde v klidu sms zpráva nebo hovor. Prodleva v notifikaci je zhruba 10 vteřin. Dalším využitím může být třeba náhrada za tlačítko nouze. Nastavíte upozornění na osobu vám blízkou a při nebezpečí nebo ohrožení jej můžete zmáčknout. Druhá strana bude vědět, že se něco děje.Track me půjde využít kupříkladu pro bezpečnost dětí a sledování jejich přibližné polohy.Jediným negativem, který mi trochu vadil bylo tlačítko samotné. Chyběla mi haptická odezva na dané stisknutí, protože při dotyku si nejste jisti, zda-li tlačítko akci zaznamenalo či nikoliv, nic nezavibruje, nic nepípne. Věřím však, že do budoucích verzí něco podobného bude vytvořené. Stejně tak zcela určitě se budou snižovat časové limity pro dané akce a prodleva v upozorněních.


Zatím je to velice zajímavý krok dopředu, který může být do budoucna jedním z klíčových prvků, které budou směrovat další vývoj chytrých levných zařízení. Možná, že do budoucna budeme mít každý své SOS tlačítko, které bude snadno programovatelné dle aktuálních potřeb. Chytrá využití podobných nástrojů pro byznys sledujeme. Jestli vidíte využití v některém nástroji, napište nám, můžeme vám pomoci s napojením na vaše systémy.

Všechny nápady využití tlačítka naleznete na SimpleHW blogu: https://simplecell.eu/simplehw-predstavi-nejmensi-a-nejlevnejsi-zarizeni-pro-sigfox/

bottom of page