top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJiří Palyza

Workspace, Workplace, G Suite?

Už víc než před měsícem přejmenoval Google svoji službu G Suite na Google Workspace. A zmátl tím opravdu hodně lidí.

Ačkoliv správné označení je skutečně Google Workspace, laické i technické weby s tím mívají problém. A i my jsme mezi sebou zpočátku vedli diskuzi, o co se tedy jedná. V následujících řádcích se pokusíme objasnit, proč se tyto dva anglické výrazy zaměňují a matou tak uživatele.


Jako první a pravděpodobně hlavní důvod, proč workspace a workplace zaměňujeme, je fakt, že pro nerodilé mluvčí se jedná o výrazy téměř totožné. Znějí podobně, jsou stejně dlouhé a zdálo by se, že mají i shodnou definici. Význam slova workplace, tedy „a person’s place of employment“, je místo (pracovní stůl) výkonu práce dané osoby. Workspace („a space used or required for one’s work, as in an office or home“) je prostor, potřebný k vykonávání práce, ať už home office, či místnost v zaměstnání.


Druhou, dost matoucí, skutečností je fakt, že služba s názvem Workplace již existuje. Jedná se o aplikaci od Facebooku, která slouží pro mezifiremní komunikaci zaměstnanců. Aplikace Facebook Workplace má celosvětově 5 milionů platících uživatelů; v České republice se s jejím používáním ale moc často nesetkáte.


Kromě lehce zaměnitelného názvu, bývají terčem vtipů a debat i nové ikonky Google služeb jako je Gmail nebo Kalendář. Ať už vážně, nebo ironicky, připravme se, že nás v budoucnosti čekají další změny a že než k nim opět dojde, budeme se pohybovat v Google Workspace.😉







bottom of page