top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJana Voborská

AI Dny v CNC: Přirozené zapojování umělé inteligence

Dny se krátí, slunce slábne, jen zájem o AI na podzim neopadá. Skoro rok po vypuštění ChatGPT do světa je umělá inteligence stále jedním z hlavních témat napříč obory a spousta skvělých projektů s technologií chytře pracuje nebo s ní učí pracovat ostatní. Jednou ze společností, která chce s AI držet krok, je i mediální dům CZECH NEWS CENTER. Letos už podruhé uspořádali AI Dny, kde jsme spolu s Tomášem Doležalem z Digiskills měli možnost ukázat pokročilou práci s Midjourney, ChatGPT a přirozeně i s AI nástroji v Google Cloud.

AI pro všechny

Umělá inteligence je tady už od padesátých let minulého století. Tehdy se jí věnovalo jen pár nadšenců a neexistovaly stroje, které by tak komplexní technologii daly do rukou běžným lidem. Postupně se AI začala dostávat do našeho každodenního života, ale většina z nás jí nevěnovala pozornost. Umělé inteligenci totiž chyběla přirozená forma. Tedy přirozená pro člověka – komunikační partner. Siri a Alexa sice s člověkem prohodily pár slov, rozhovory se ale obvykle podobaly online meetingu s kolegou, kterému nefunguje internet. Když na podzim roku 2022 přišlo OpenAI s ChatGPT, poprvé se umělá inteligence ve velkém dostala mezi lidi. Dnes tak chtějí AI dobře rozumět i firmy mimo technologické obory a my jsme rádi, když jim to můžeme trochu usnadnit.


„Uspořádali jsme už druhé AI Dny a pozvali si profíky z AppSatori a Digiskills, protože si chceme udržet přehled o umělé inteligenci a umět ji prakticky používat. Ivan Kutil a Tomáš Doležal nám ukázali pokročilou práci s AI stálicemi ChatGPT nebo Midjourney a zjistili jsme, jaké nástroje a služby postavené na AI a strojovém učení může nabídnout Google.“

Monika Hořínková, Head of PR, CNC


Hledejte AI na Google

Jednoduše do vyhledávače napíšete “ChatGPT” nebo “Midjourney” a je to. Souvislost mezi firmou Google a umělou inteligencí je ale o něco větší. V roce 2017 Google poprvé představil ve svém vědeckém článku "Attention Is All You Need" architekturu transformer. Co známe jako zařízení pro přenos energie pomocí elektromagnetické indukce nebo auto a robota v jednom, je ve strojovém učení typ architektury neuronové sítě pro transformaci textu. Výsledné formě rozumí i počítače a dokážou zaměřit pozornost na důležitá slova. A právě písmeno T v ChatGPT na tuto architekturu odkazuje.


Dnes můžete díky Google spolupracovat s umělou inteligencí třeba přes Duet AI. Zajímavých nástrojů a služeb je ale mnohem víc, a tak jsme se na několik z nich podívali během AI Dnů CNC.


Google Bard

Ukázali jsme si rozdíly mezi dvěma oblíbenými AI modely, se kterými si můžete lidsky povídat a trénovali psaní promptů. Google Bard i ChatGPT jsou založené na dvou velkých jazykových modelech. ChatGPT ve verzi 3.5 je dostupný pro všechny, ale natrénovaný na datech do roku 2021. Google Bard má zdarma verzi s aktuálními daty, které hledá na Google podobně jako my. Stejně jako my ale ne vždy správně odhadne jejich relevanci. Odpovědi obou nástrojů je proto dobré brát s rezervou. Bard odpovídá krátce a přehledně, a navíc umí pracovat s vašimi daty v Google Workspace. Najde zprávu v Gmailu, udělá shrnující soubor na Disku Google nebo vám najde letenky a ubytování přes své služby Google Flights a Google Hotels.


Generative AI studio

Během školení jsme se podívali i na to, jak napsat textový prompt, vyladit parametry a založit nový Google Cloud projekt v Google Generative AI studiu. Pokud chcete umělou inteligenci zapojit i jinak než na chatování a rešerše, pak můžete vyzkoušet tento nástroj v Google Cloud. Pomocí admin konzole v něm dokážete rychle prototypovat a testovat vlastní AI modely, generovat obrázky a texty, a dokonce ho napojíte i na svou aplikaci nebo chatbota.


Vertex AI

Nakonec jsme rozebrali i Vertex AI, platformu pro trénování vlastních modelů, která ulehčuje celý proces od přípravy dat až po nasazení a monitorování. Představili jsme i nástroj Vertex AI Search, se kterým zvládnete vytvořit vlastní vyhledávač z firemních dat. Pohodlně se tak dostanete k informacím, které zrovna potřebujete, třeba k datům o prodeji v uplynulých měsících, jako byste do Google jednoduše napsali: „Kolik jablek jsme prodali minulý měsíc?“

Velké technologické firmy jako Google hrají ve vývoji umělé inteligence důležitou roli. Pořád se objevují nové a nové nástroje a služby, se kterými by se člověku mělo dobře pracovat. Aby to tak opravdu bylo, hodí se mít přehled. Jestli vás AI zajímá a chtěli byste ji umět zapojovat do své každodenní práce, rádi vám s tím pomůžeme. Stačí nám napsat nebo zavolat a můžeme udělat workshop i u vás ve firmě. Nebo se za námi stavte na další přednášku, o které dáme vědět na našem LinkedInu.

bottom of page