top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJiří Palyza

Jaké jsou rozdíly mezi Google Enterprise Standard a Enterprise Plus?

Přemýšlíte nad upgradem na balíček Google Workspace Enterprise, ale nevíte, jakou jeho verzi si vybrat? Sepsali jsme pro vás článek s porovnáním funkcí a možností, které nabízí verze Enterprise Standard a Enterprise Plus.

Proč si pro vaši firmu vybrat licence Google Enterprise jsme popisovali již v tomto článku. V tom dnešním se zaměříme na dvě různé verze licencí Google Enterprise, a to Standard a Plus. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejvyšší možné licence v rámci Google Workspace, nabídka funkcí a nástrojů od Google je zde opravdu široká. Všechny základní nástroje pro spolupráci, tedy Gmail, Docs, Sheets, Slides, Kalendář a další, nabízí každému uživateli neomezené úložiště. Prakticky za každého uživatele dostanete 5 TB do sdíleného úložiště. Pokud tedy máte např. 100 uživatelů, dostanete 500 TB pro všechny uživatele. Pokud by vám tato kapacita nedostačovala, Google vám ji zdarma navýší.


Dalším nástrojem, který stojí za zmínku, je Google Vault (Sejf). Jedná se o nástroj pro správu informací a eDiscovery pro Google Workspace. Díky Google Vault můžete všechny vaše elektronické dokumenty bezpečně uchovávat a vyhledávat v nich informace. Samotné vyhledávání informací v rámci interních dokumentů, videí a obsahů je doménou služby CloudSearch. V rámci interních zdrojů dokáže vyhledávat informace v obsahu Gmailu, Kalendáře, Sites a Disku. Verze Google Workspace Enterprise Plus navíc nabízí rozšířené možnosti CloudSearch včetně asistence vyhledávání na úložištích třetích stran.


Jednou z nejzajímavějších funkcí, které Enterprise Plus nabízí, je možnost vybrat si umístění vašich dat v rámci datových regionů. Jako správce tak můžete pro svá data vybrat specifickou geografickou oblast, kde budou uložena. Mezi možnostmi umístění je USA, nebo Evropa. Více o datových regionech se dozvíte v tomto videu:



Work Insights je nástroj, který vám poskytuje přehled o pracovním chování uživatelů v rámci Google Workspace. Díky snadno pochopitelným grafům můžete jednoduše vidět, kolik času strávíte na videokonferencích Google Meet či jak efektivní je vaše spolupráce nad dokumenty. Work Insights umí zobrazit procentuální využití jednotlivých aplikací Google, tedy Gmailu, Docs, Sheets a dalších.



Výhoda Enterprise Plus spočívá také v rozšířených možnostech správy zařízení. Oproti Enterprise Standard nabízí například ochranu dat na zařízeních s operačním systémem iOS, certifikáty pro mobilní zařízení nebo tzv. Context-Aware Access, tedy přístup založený na podmínkách. Správce tak může nastavit podrobné podmínky přístupu k jednotlivým aplikacím například na základě identity uživatele, jeho umístění, stavu zabezpečení zařízení či IP adresy. Nápomocnou funkcí je také možnost vzdáleného vymazání dat zařízení Windows v případě ztráty nebo odcizení zařízení. Jako správce také můžete nastavit firemní a osobní zařízení Microsoft Windows tak, aby vyžadovalo použití zabezpečení přístupu od Google, tzv. single sign-on (SSO).


Verze Enterprise Plus díky Gmail Malware Detection také umí vyhledat a rozlišit malware v přílohách e-mailu, který by tradiční antivirové služby nemusely rozeznat. K identifikaci těchto škodlivých softwarů umí Gmail skenovat a spouštět přílohy ve virtuální bezpečnostní karanténě. Pokud Gmail shledá přílohu jako nebezpečnou, umístí jí do složky Spam či do „karantény“.



Ve váš prospěch můžete využít také Propojené tabulky na BigQuery (Connected Sheets). Dostupné jsou ve verzi Enterprise Plus a díky nim můžete spravovat, analyzovat a sdílet miliardy řádků dat z BigQuery do vašich Google Tabulek. Za zmínku rozhodně stojí také AppSheet Pro. Jedná se tzv. no-code řešení, kde si jednoduše, bez nutnosti psát kód, můžete „naklikat“ aplikace. Klasicky tento nástroj můžete získat v placené verzi, při řešení Google Enterprise Plus ho máte již v ceně.


Pokud uvažujete o licencích Google Workspace Enterprise Standard nebo Plus a máte další dotazy, obraťte se na nás na ahoj@appsatori.eu. Rádi vám poradíme.😉

bottom of page