top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraDavid

Jaký je rozdíl mezi Hangouts, Hangouts Chat a Hangouts Meet?

Chcete ve firmě používat videokonference Hangouts, ale máte zmatek v jednotlivých službách? V dnešním článku se dozvíte, jak jednotlivé služby používat.

Hangouts Meet

Hangouts Meet je aplikace pro hromadné videohovory, která je přímo propojená s G Suite účty na doméně firmy. Služba byla představena zhruba před dvěma lety a navázala na úspěšnou aplikaci Hangouts, ovšem v mnoha věcech ji vylepšila.


Klasické Hangouts umí propojit maximálně 25 lidí, oproti tomu Hangouts Meet umožňují videohovor až pro 100 (ve verzi G Suite Basic), 150 uživatelů (G Suite Business) nebo 250 uživatelů (G Suite Enterprise).


Prostředí Google Meetu je velice jednoduché a připojit se na stávající nebo vytvořit novou schůzku je otázka několika kliknutí. Aplikace je dostupná na dobře zapamatovatelné adrese https://go.meet 👇



K dispozici je samozřejmě také mobilní aplikace pro Android či iOS, k zúčastnění se videokonference ovšem potřebujete datové připojení (přes operátora nebo Wi-Fi). V případě, že v okolí není dostatečně rychlé internetové připojení, můžete se zapojit do konference zavoláním na české telefonní číslo.


Pokud používáte Microsoft Outlook, rozšíření si můžete stáhnout zde.


Výhodou G Suite platformy je dobré provázání služeb mezi sebou. Při vytvoření nové schůzky v Kalendáři můžete snadno přidat videohovor. Ten vygeneruje unikátní URL odkaz, přes který se uživatelé dostanou do online schůzky.



Během videohovoru mohou účastníci navíc chatovat uvnitř aplikace (např. pro zaslání odkazů) nebo sdílet okno aplikace či kompletně celou obrazovku počítače. Z každé schůzky je možné nahrát videozáznam do Google Disku a posléze se k němu vrátit (pouze ve verzi G Suite Enterprise).


Propojením s G Suite se také násobí výhoda celé platformy. Administrátor může vyhodnocovat statistiky využití kvality videa, rychlosti sítě atd. pro následné akce.



Hangouts Chat

Hangouts Chat je odpovědí Googlu na známou aplikaci Slack nebo službu od konkurenta z Microsoftu - Teams.


Lze ji nalézt jako součást balíčku G Suite. Pomocí tematických místností jako například Marketing, Obchod, Podpora, Projekty a podobně, lze část informací ve firmě směřovat z emailů právě sem a ušetřit tak čas celému týmu. Při vložení souboru z Google Disku do místnosti je automaticky nasdílen všem účastníkům na úrovni komentování. Historie zpráv není nijak limitována a lze ji kdykoliv dohledat. Dokonce se všechny zprávy, včetně smazaných, mohou ve verzi Business “zálohovat” v aplikaci Sejf.


Podobně jako u konkurenčních platforem, tak i v Hangouts Chatu můžete do místností integrovat boty, kteří pomáhají s komunikací v týmu. Bot může notifikovat o nových poptávkách, reportovat stavy z jiných systémů, monitorovat interní systém atd. Do Chatu ale můžete integrovat vlastního bota, který je napsaný v Google Apps Scriptech. Dovolí Vám schvalovat workflow, generovat statistiky či reporty z dat uložených v jiných systémech.


Hangouts

Klasické Hangouts zůstávají do budoucna dostupné zejména jako součást osobních @gmail.com schránek. Všichni firemní uživatelé s G Suite jakékoliv verze by měli být do konce roku 2020 zmigrovaní z klasických Hangouts na Google Meet (videohovory) a Hangouts Chat (zprávy). Odeslané a přijaté zprávy mezi firemními a osobními účty by měly zůstat podporované.


Pokud potřebujete pomoc s migrací nebo se chcete dozvědět více informací k vlastním botům, napište nám na ahoj@appsatori.eu 😊


bottom of page