top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraIvan Kutil

Nová cesta do Google Cloud vede přes San Francisco

Bay Area je nepochybně jedním z míst, kam vás to táhne, když rozjedete firmu kdekoli jinde na světě. Právě tady totiž pořádají největší technologické společnosti konference, kde každoročně ukazují, co podle nich přinese budoucnost. Jako Google Cloud Premier Partner jsme se v srpnu podívali na Google Cloud Next a na chvíli vás tak zkusíme přenést na jednu z největších akcí Google.

Vítejte v centru dění

Po několika letech se Google vrátil k offline first konferenci do pomyslného centra Silicon Valley a celé město se okamžitě proměnilo. Na každém kroku jsem potkával účastníky se zářivě bílou visačkou a hravé reklamy, které nás všechny lákaly do nově zrekonstruovaného Moscone Center, kde letošní Google Cloud Next probíhal.


Google Cloud na každém rohu


Nové Moscone Center


Od první chvíle, kdy nás Thomas Kurian, CEO Google Cloud, přivítal nabitou keynote, technicistnější než obvykle, bylo jasné, že si návštěvníci rozhodně vynahradí útlum covidových let. Jedny z hlavních novinek, které Kurian představil, se samozřejmě týkaly umělé inteligence – Duet AI pro Google Workspace a platforma Vertex AI v Google Cloud, o kterých ještě bude řeč nejen v tomto článku.


Úvodní keynote
Úvodní keynote

Pak už odstartoval program plný zajímavých workshopů, školení a přednášek. Během jedné z nich s názvem 15 tipů a triků pro Google Apps Script jsem dokonce zažil svých pár minut slávy na jednom ze slajdů.


Chvilka slávy
Chvilka slávy

Většinu času jsem ale strávil v Expo části. Právě tam je dobré zajít, když vás zajímají nejen samotné novinky, ale chcete vidět i konkrétní příklady jejich nasazení. Když jsem procházel kolem jednotlivých stánků, prohlédl jsem si i co nabízí další Google partneři a odcházel tak s hlavou plnou skvělých podnětů.


Expo
Expo

Budoucnost podle Google

Google Cloud Next je přesně tím místem, kde se jako první dozvíte o dlouho chystaných a pečlivě střežených novinkách. Pro letošní Next to byly hlavně nové produkty a služby založené na AI, které mají firmám i jednotlivcům pomáhat v každodenní práci. Strategie “AI first” se Google drží už od roku 2016 a společným jmenovatelem je zmiňovaný Duet AI, šikovný asistent, díky kterému budete moct s aplikacemi komunikovat v přirozeném jazyce. Duet AI pro Google Workspace umí vygenerovat text, e-mail nebo obrázek. Duet AI pro BigQuery dokáže doplnit, navrhnout nebo vysvětlit SQL dotaz a Duet AI pro Google Cloud zase pomůže programátorům tvořit nebo ladit programovací kódy. Pokud vás nástroj zaujal, v tomto článku ho probírám víc do hloubky. Zajímavé bylo, že Google odkryl i svůj čip TPU v5, který zrychluje strojové učení a zkracuje tak čas trénování modelů. Tady je v celé své kráse.


Čip TPU v5 pro AI
Čip TPU v5 pro AI

Google byl vždycky silně datově orientovanou firmou, proto můžeme považovat za přirozený vývoj API služby pro získání dat o prostředí, ve kterém žijeme. Mezi tzv. Environment API, o kterých byla řeč na letošním Nextu, patří analýza slunečního svitu (Solar API), kvality ovzduší (Air Quality API) a množství alergenu (Pollen API). Data získávají z více zdrojů a kombinují je do jednoho formátu, takže můžete využít sjednocená data v globálním měřítku. A co je nejlepší, jsou dostupná i pro Česko.


Environment API
Environment API

Nejvíc mě zaujalo promítání účastníků videokonference do hologramů díky Starline. Prototyp projektu, se kterým budou online meetingy mnohem zábavnější, protože budete mít pocit, že jste s kolegy v jedné místnosti, ideálně v takové, kde rozebíráte záchranu světa, zatímco za rohem stojí kameraman a osvětlovač. Nejblíž jsem se s foťákem dostal k check-inu. Víc vám ale projekt přiblíží tenhle článek na blogu Google.


První a poslední fotka Starline
První a poslední fotka Starline


Živá debata

Kolem Nextu se děje spousta akcí, na které je potřeba mít speciální pozvánku. Jednou z nich byla EMEA Welcome Reception, kde jsem potkal Urse Hölzla, prvního VP of Engineering v Google, který se po 25 letech vrací do výzkumu jako Google Fellow. Byl to on, kdo navrhl škálovatelná Google datacentra a stál za interním cloudem, ze kterého se vyvinul právě Google Cloud. Rozebírali jsme spolu přístup k vedení lidí a velké jazykové modely tak dlouho, až Urse prozradil, kam se podle něj bude celý trh ubírat. Rád se o jeho myšlenky podělím, až se uvidíme naživo. Vrcholem networkingu v San Franciscu bylo přirozeně setkání s Thomasem Kurianem, který je od roku 2019 CEO Google Cloud. Diskutovali jsme o příležitostech pro rozvoj byznysu v EMEA regionu a někteří z nás si udělali i památeční fotku.


Setkání s Ursem Hölzlem a Thomasem Kurianem


Před covidem pořádal Google každoročně dvě podobně velké konference, jednu developerskou a jednu cloudovou. Ta developerská, Google I/O, byla víc mediálně sledovaná. Právě tam se totiž představovaly hlavní služby a nové technologie. Letošní Google I/O bylo poprvé mnohem menší, jen pro zvané a bez vedlejších akcí. S růstem důležitosti cloudu v Google příjmech můžeme očekávat, že Google Cloud Next bude brzo nejdůležitější akcí Google. Pokud vás nadchnul stejně jako mě a chcete kousek kalifornské atmosféry zažít i v Praze, zkuste se přihlásit na Google Cloud Day. 10.10. na vás budeme čekat s čerstvou kávou a možností poprvé si vyzkoušet některé ze zmiňovaných novinek.


bottom of page