top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraMartina Tetliaková

Důvěrný režim v Gmailu: Po přečtení spalte

Věděli jste, že 22. 5. je Den Sherlocka Holmese? My jsme se rozhodli památku slavného detektiva oslavit tím, že pro vás odhalíme záhadu důvěrného režimu v Gmailu. Díky němu máte větší kontrolu nad e-maily, které odesíláte. Jak to funguje?

Důvěrný režim Gmailu vám jako odesílateli umožňuje nastavit datum vypršení platnosti e-mailu. Přečtení zprávy také můžete podmínit zadáním SMS kódu, který dostane příjemce na telefon. Příjemce nemá možnost e-mail ani jeho přílohy přeposlat, zkopírovat, vytisknout ani stáhnout.


Jak to funguje? Důvěrný režim nepoužívá k doručení zprávy standardní e-mailové protokoly, zpráva je umístěna přímo na serveru Google. Odesílatel k ní má přístup stále, i po vypršení platnosti. Příjemci tak může přístup ke zprávě kdykoli zrušit, nebo po vypršení platnosti naopak obnovit. Příjemce se ke zprávě dostane jen po určený čas. Uživatel Gmailu přímo v inboxu, uživatelé ostatních platforem po kliknutí na odkaz.


Je ale dobré mít na paměti, že nikomu nezabráníte, aby si udělal screenshot, vyfotil si obrazovku telefonem nebo si text prostě a jednoduše opsal. Také existují programy, které dokáží ochranu proti stažení obejít. Důvěrný režim tedy není neprůstřelný. Nežádoucí sdílení obsahu spíše komplikuje, než že by mu zcela bránil.


Jak odeslat e-mail v důvěrném režimu

Otevřete novou zprávu a vyhledejte ikonu důvěrného režimu na spodním panelu nástrojů. Pokud na něj umístíte ukazatel myši, zobrazí se Zapnout/Vypnout důvěrný režim.


Krok 1. Klikněte na ikonu důvěrného režimu.


Krok 2. Zadejte, kdy má platnost e-mailu vypršet, a zda chcete od příjemce vyžadovat SMS ověření.


Krok 3. Napište e-mail jako obvykle.


Krok 4. Odešlete e-mail jako obvykle. Pokud vyžadujete SMS ověření, zadejte telefonní číslo příjemce.



Krok 5. Ke své zprávě se dostanete ve složce Odeslané, kde můžete nastavení zprávy kdykoli změnit.



Kdy využijete důvěrný režim

Hodí se v situaci, kdy neočekáváte nějaký silný zlý úmysl. Ve smyslu: "Hm, to je zajímavá cenová nabídka, tu bych mohl přeposlat konkurenci a zkusit stáhnout cenu... Jé, ono to nejde. Hm, tak nic. Asi bude stačit, když jim zavolám." Šíření informací, které jste napsali do mailu, se stoprocentní jistotou nezabráníte - ale důvěrný režim ho může účinně omezit.



bottom of page