top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJiří Palyza

Jak se vyvíjí Add-on pro Google Kalendář? Případová studie Around

Google Workspace je nejpokročilejší a nejrozšířenější platformou pro online komunikaci a vzdálenou spolupráci. Celosvětově má Google Workspace 6 milionů platících firem a dalších minimálně 120 milionů uživatelů Google Workspace for Education.

Platforma se ovšem stává opravdovou až v případě, že dovoluje externím službám integrovat své API rozhraní a pomocí vlastních aplikací a tzv. Add-on technologií, rozšířit stávající funkcionalitu původní platformy.


Spojili jsme se s firmou Around a pomohli jsme jim navrhnout a vytvořit rozšíření (tzv. Add-on) pro Google Kalendář. Google Workspace jsme tak rozšířili o komunikační platformu Around, která uživatelům nabízí alternativu ke klasickému Google Meetu.



Around je videokomunikační nástroj pro vzdálenou spolupráci v rámci týmu. Jednou z hlavních funkcí jsou tzv. “plovoucí” okna s videem - tato okna můžete posouvat v rámci celé vaší obrazovky a přizpůsobit si tak meeting přesně podle vašich představ. Video běží nad všemi aplikacemi v systému, ať už se jedná o Google Docs nebo Figmu, díky tomu můžete všechny potřebné aplikace používat současně při videokonferenci. Around také využívá umělou inteligenci pro vyčištění zvuku od okolních ruchů.



Around Add-on jsme vytvořili v technologii Google Apps Script, konkrétně jako “Calendar conferencing Add-on” s využitím všech výhod, které přes API Google nabízí. Patří mezi ně například přidání odkazu schůzky k události přes počítač či telefon, přihlašování do schůzky pomocí PIN kódu či synchronizace dat s Around API. Uživatelské prostředí jsme vytvořili v CardService ve spolupráci s interním týmem grafiků společnosti Around.



Dalším krokem bylo nasazení do Google Workspace Marketplace. Provedli jsme kompletní nastavení Google Cloud Platform projektu společně se všemi nutnými kroky, včetně konfigurace OAuth Consent Screen a následný průchod schvalovacím procesem. Výsledek si můžete vyzkoušet a prohlédnout na tomto odkazu: https://workspace.google.com/marketplace/app/around/346222652132 .


Během několika týdnů po spuštění Around Add-on, má aplikace již přes 10 000 instalací. Děkujeme společnosti Around za skvělou spolupráci, díky níž jsme mohli demonstrovat naši kompetenci a nabídnout naše služby i dalším americkým a evropským startupům.


„Spolupráce s AppSatori probíhala plynule a bez komplikací. Oceňujeme profesionální a vřelý přístup při našich společných schůzkách. Komunikace s Ivanem Kutilem byla skvělá, všechny kroky při vývoji Google Calendar Add-onu Around byly zdokumentované a vysvětlené i pro kolegy s netechnickým zázemím. Těšíme se na další spolupráci!” říká Sunethra Boyinová ze společnosti Around. Pokud vás tato případová studie zaujala a chcete vytvořit podobné rozšíření do Kalendáře, Google Disku, Gmailu či Editorů (Tabulky, Dokumenty, Prezentace), ať už pro externí používání nebo pro interní účely, ozvěte se nám na ahoj@appsatori.eu :)


bottom of page