top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraMartina Tetliaková

Oblakadabra: kouzlo datové analýzy s AI a cloudem

Obrovské datové sklady v cloudu a databáze za AI modely přirozeně usnadňují práci s informacemi. Chytré nástroje ale už teď posouvají i schopnosti, které člověk k úspěšné datové analýze potřebuje. Ve třetím díle Oblakadabra rozebrali Ivan Kutil s hostem výhody a nevýhody oblíbených cloudových platforem, roli generativní AI i budoucnost celého oboru.

Róbert Šrotýř, Chief Product Officer z EMARK Analytics, poradenské společnosti, která pomáhá lidem dostat z dat hodnotné informace, se s Ivanem poprvé potkal na konferenci Google Cloud Next 2024. Ta se i letos nesla hodně v duchu AI a nechybělo ani její využití v práci s daty. Třeba propojování faktur na úrovni jednotlivých položek, díky kterému se snadno dozvíte skutečnou hodnotu nákladů nebo párování vlastních a veřejných databází v různých jazycích.


Online spojení mezi Bratislavou a Prahou po tom živém v Las Vegas na Google Cloud Next. Róbert Šrotýř

Ivan Kutil

Umělá inteligence s modelem Gemini tak vedle samotného usnadnění psaní takzvaných SQL dotazů zjednodušuje i zdlouhavé procesy na pozadí a nakonec i samotnou prezentaci výsledků. Tím nejcennějším se u datového analytika stává spíš kritické myšlení, kladení správných otázek a hledání souvislostí. Juniorní člověk se tak dokáže rychleji chytit i bez znalosti programovacího jazyka, což pomůže firmám s kapacitami a klientům k lepším výsledkům.


Protože Oblakadabra je hlavně o cloudu, nechybělo tohle téma ani ve třetím díle. Host prozradil, kdy a v čem je podle něj lepší Snowflake a kdy BigQuery s napojením na Vertex AI, čím se Snowflake liší od Databricks, nebo využití Streamlitu na tvorbu datových aplikací. Nakonec Róbert prozradil, co mu pomáhá držet krok s technologiemi i mimo IT brew. Jestli je to speciální filtrovaná káva, kterou pijí lidé z IT, aby stíhali rychlý vývoj i odpovědi na zajímavější otázky si můžete poslechnout na své oblíbené platformě:




🎧 Spotify


📺 YouTube






bottom of page