top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

Obrázek autoraMartina Tetliaková

Oblakadabra: Velké stěhování big data do Cloudu

Objemná a složitější firemní data se hodí mít uložená tam, kde je dokážete nejen přehledně roztřídit, ale kde se vám automaticky otevřou nekonečné možnosti jejich využití pro další vývoj. Takovým místem je Cloud. Čtvrtý díl Oblakadabra by vám měl pomoct získat větší vhled do bezpečného a chytrého přesunu vašich big data právě sem.

Ivo Lašek, Engineering Director Marketing Technology v Gen (dřív Avast), má s migrací big data do Cloudu obrovské zkušenosti. Doslova. Právě v Gen bylo totiž jeho úkolem přenést petabajty komplexních firemních dat do prostředí Google Cloud. Přes dřívější zkušenosti s technologiemi a strategiemi pro podobné situace, byla tohle i pro něj nová zkušenost. Díky ní by v případě přesunu big data do Cloudu doporučoval vzít to ve velkém stylu.


Před migrací objemných datových sad radí udělat si na začátku dobrý obrázek, co se člověk vlastně chystá přesouvat. Důležité jsou jak fyzické vlastnosti dat jako vytíženost serverů, tak logické jako, co na těch serverech běží za aplikace nebo jak jsou byznysově důležité. Myšlenka Think Big, nebo jednoduše řečeno představa, jak by to vypadalo, kdyby se celý Gen převedl do Cloudu, nakonec i mu pomohla vytvořit si větší nadhled, dosáhnout výhodnějších podmínek u cloudových poskytovatelů a konečně i účinněji stavět služby.


Zprava Ivo Lašek a Ivan Kutil.

Vedle vhledu do stěhování big data v Gen Ivo Lašek popisoval i nakolik dokáže prostředí Cloudu nahradit starý dobrý Hadoop, open-source platformu pro distribuované ukládání a zpracování big data, nebo třeba Clouderu, sadu nástrojů a služeb pro usnadnění nasazení, správy a analýzy takových dat v Hadoopu. Nakonec přišla řeč i na zdroje inspirace nejen ve světě technologií. Třeba na knihu Sněhová koule, životopis Warrena Buffetta. Jestli ji považuje za jedno z nejtěžších čtení kvůli hlubokým myšlenkám nebo počtu stránek uslyšíte na své oblíbené platformě. A kdybyste chtěli automatická upozornění na každý nový díl, Think Big a klidně klikněte na odběr.




🎧 Spotify


📺 YouTube






Comments


bottom of page