top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraJiří Palyza

(Online) výuka je díky Google přehlednější!

AppSatori se nově stalo partnery Google for Education. Vzdělávacím institucím v České republice – od školek po univerzity – tak může tuto službu prodávat a zároveň jim pomoci s instalací a proškolením učitelů i studentů.

Kdy začal Google cílit také na školní prostředí?

Své produkty začal Google školám nabízet v roce 2006, prošly jistým vývojem a kompletní služba se od roku 2020, kdy se G Suite přejmenoval na Google Workspace, jmenuje Google Workspace for Education. Vychází ze základního balíčku nástrojů, které používají jednotlivci nebo firmy – Gmail, úložiště Drive, dokumenty, prezentace atd., a samozřejmě obsahuje další funkce určené speciálně pro školní prostředí. Nejdůležitějším nástrojem je Google Classroom, který byl na trh uveden v roce 2014.


Co si mám pod Google Classroom představit?

V podstatě je to třídní kniha a online třída v jednom. Místo, kde mohou jak učitelé, tak studenti navzájem sdílet dokumenty nebo třeba učebnice v digitální podobě. Učitelé si pro jednotlivé třídy vytvoří online prostředí, kde jim sdílí vše, k čemu se jejich studenti potřebují snadno dostat – ukládají poznámky, prezentace, kvízy, nebo jim za pomoci Google Forms připravují dotazníky, aby od nich měli zpětnou vazbu na to, co jim jde, co ne. Studenti tam na druhou stranu můžou odevzdávat školní práce. Do každé třídy se pak dostanou jenom ti studenti (případně další osoby), které do ní učitelé při jejím vytváření přidají. Mají tak absolutní kontrolu nad tím, co se v Google Classroom děje a kdo s nahranými dokumenty manipuluje.


Jaký další speciální nástroj balíček pro školy obsahuje?

Vzhledem k distanční výuce je podle mě momentálně nejvytíženější aplikací Google Meet, přes který se uskutečňují online hodiny. Google Workspace for Education umožňuje přidat do jednoho videohovoru až 250 lidí (u základní verze je tento počet omezen na 100 účastníků při maximální délce hovoru 60 minut). Pro školy navíc skvěle funguje rozdělování do skupin v rámci jednoho hovoru (Google Meet Breakout Rooms), učitelé mezi nimi mohou plynule „přecházet“ a přitom mít stále funkční tu počáteční velkou skupinu/třídu. Studium se díky tomu dá opravdu přenést do online prostředí skoro identicky.


A co oživení online hodin, aby studenty „mluvící hlava“ úplně neuspala?

Zmínila bych další dva nástroje. Prvním jsou Google Slides (prezentace), které můžou učitelé (ale i studenti) dvěma kliknutími zobrazit v rámci Google Meet celé třídě a prezentovat svoje téma stejně, jako by to dělali offline ve škole. Super možností – hlavně pro studenty – je sdílená prezentace, kterou si při práci ve skupině vytvoří a díky jejímu uložení na disku na ní můžou pracovat všichni v jeden čas z různých míst.

A tím druhým nástrojem je Jamboard – interaktivní tabule, kterou lze zase nasdílet na obrazovku Google Meet. Může se na ni kreslit, psát, využívat ji pro podpoření výkladu stejně, jako se využívají tabule ve třídách.


Můžu kombinovat produkty Google s jinými?

Ano, můžeš. Když se vrátím k těm prezentacím, tak studenti můžou sdílet prezentaci i z Power Pointu v .pdf. Stejně tak, když budou psát práci klasicky ve Wordu, není to problém, protože Google dokáže tyhle formáty převést. A funguje to i naopak – Google dokumenty můžeš stáhnout a sdílet jako Word nebo Excel.


To je fajn, že je to tak kompatibilní, protože studenti můžou být zvyklí na jiné formáty třeba z předchozích škol.

Rozhodně ano, ale na Google Workspace mi připadá super ta možnost sdílení a spolupráce na dokumentech v jednom čase z různých míst. Pamatuju si, jak jsme si ještě na gymplu složitě přeposílali prezentace e-mailem, aby do ní každý z nás doplnil svou část, bylo to hrozně pracné. V online prezentaci vidíš hned, kdo jakou změnu udělal, máš navíc možnost si v jejím rámci chatovat a být okamžitě v kontaktu se spolužáky, takže neztrácíš čas.


A co ředitelé škol, v čem jim může Google Workspace for Education usnadnit práci?

Zase je to hlavně ono okamžité sdílení informací. Učitelé jim můžou sdílet např. slovní hodnocení studentů a tabulku s prospěchem bez zbytečného vyměňování desítek e-mailů.


S tím se pojí i sdílené disky, jestli se nepletu, o co přesně jde?

Každý člen, tedy v tomto případě učitel i student, má v rámci Google Workspace for Education vlastní disk, kam si ukládá svoje dokumenty, které vytvoří. A ty vidí a používá jen on sám, dokud se nerozhodne sdílet je s někým dalším. Pak se dostáváme ke sdíleným diskům, to je vlastně společné místo (např. jedné třídy), které vytvoří učitel a ukládá do něho materiály, které se oné třídy týkají – může přidat třeba podsložky podle předmětů. Do tohoto prostoru pak mají přístup jenom studenti vybrané třídy, případně opět každý další, komu tvůrce sdíleného disku přístup umožní, může tam pozvat rodiče, aby měli přehled o tom, co se jejich děti zrovna učí. Výhoda je, že lze povolit přístup k těmto materiálům i offline.


Vypadá to všechno jednoduše, co když si ale přesto úplně nevěřím, že do toho bez cizí pomoci lehce vpluju a budu hned všechno umět ovládat?

Tak jsme tady my a my ti pomůžeme. ;-) Já si teď dokončuji online certifikaci s názvem Educator Level 1, která je volně přístupná všem (takže klidně i učitelům z tvojí školy). A díky tomu budu schopná do jednotlivých nástrojů a aplikací proniknout do hloubky a školám pak jednoduše s jejich zavedením pomoci. Na kurzu se učíme řešit příklady z praxe, součástí jsou i rozhovory s učiteli např. z USA, kteří nám předávají svoje zkušenosti, jak nástroje při učení využívají, co jim funguje a ulehčuje práci.


Vzhledem k tomu, že jsme v Česku, předpokládám, že celý balíček pro školy je v češtině.

Přesně tak, vše lze nastavit v češtině, ale není problém zachovat angličtinu, v případě, že se jedná o zahraniční školu. A taky zmíněný kurz, který si dokončuju, je v angličtině, takže případná školení budeme schopni vést v češtině i angličtině.


Na koho se můžou případní zájemci obrátit, kdyby potřebovali zodpovědět další otázky, nebo rovnou chtěli Google Workspace for Education do své školy zavést?

Můžou nám kdykoliv napsat na e-mail ahoj@appsatori.eu, nebo zavolat. Všechny kontakty máme uvedené na webu https://www.appsatori.eu/napiste a budeme se těšit!


Děkuju ti, Markéto, za rozhovor.

bottom of page