top of page
blog_zahlavi_pozadi_00.jpg

Blog

  • Obrázek autoraMartina Tetliaková

Jsou vaše data u Googlu v bezpečí?

Aktualizováno: 9. 10. 2022

Možná máte také někde hluboko v podvědomí představu, že strýček Google je starý lišák, ze svěřených dat sám těží, co se mu zachce, a že by je nějak zvlášť chránil...? Jiří Palyza spolu s Ivanem Kutilem z AppSatori vám v sérii článků pomůžou udělat si ve vztahu Google ke kyberbezpečnosti jasněji. Abyste se nemuseli rozhodovat jen na základě dojmů.

Jsme svědky toho, že oblast kybernetické bezpečnosti je jediným segmentem, kde zločinnost roste. Velkým tématem je v Česku od roku 2019, kdy zemí prošla intenzivní vlna kybernetických útoků. Tehdy se kyberbezpečnost poprvé ve větší míře dostala do hledáčku celostátních médií a do povědomí takřka celé společnosti.


Jistě sami pamatujete na útok, který tvrdě zasáhl benešovskou nemocnici. Tehdy se jednalo o ransomeware, tedy vyděračský kód, kterým útočník drží v šachu data své oběti a požaduje výkupné. A ransomeware je také prvním tématem chystaného seriálu článků. "Tu zažitou představu o Google chceme změnit a ukázat lidem, co všechno Google pro ochranu jejich dat dělá - ať už soukromých, nebo firemních. Osobně jsem přesvědčený, že Google je opravdu bezpečný. Když dojde k problému, pomůže vám ho řešit," říká Jiří Palyza, který se kybernetickou bezpečností a vzděláváním veřejnosti dlouhodobě zabývá.


Jak na to jdou útočníci a co na to Google

S Ivanem Kutilem z AppSatori, který je spoluautorem článků, se znají už od roku 2012. Jiří Palyza už tehdy pracoval pro Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI), kterému právě AppSatori pomáhali s přechodem na Google Cloud řešení. "Google Workspace je cloudové řešení, které pokrývá samozřejmě i otázky bezpečnosti. Využívají ho nejrůznější organizace - od těch nejmenších, jakou bylo před 10 lety NCBI, až po korporace typu České spořitelny," říká Ivan Kutil. Ve článcích se proto podrobněji rozepíše právě o bezpečnostních mechanismech platformy Google.


"Všichni víme, že se to děje. Ale když jde do tuhého, často si nepřipustíme, že by se to mohlo dít právě nám. Spousta útoků je možná jen díky nevšímavosti uživatelů," vysvětluje Jiří Palyza, proč se v textech zaměří právě na bezpečnostní "díru" mezi klávesnicí a monitorem. Uživatelé jsou tou největší slabinou, nejen pokud jde o cílené útoky. Bezpečnostní hrozbou může být i neopatrné sdílení firemních dokumentů.


AuditSatori. Podíváme se, kdo kam může

Proto před nedávnem AppSatori spustili novou aplikaci s názvem AuditSatori, která na Google Disku zkontroluje, s kým jsou dokumenty sdíleny, a upozorní na rizika. "Z mého pohledu je to velmi užitečný nástroj. Rychle si uděláte si obrázek, kdo a jak dokumenty používá, zda mezi nimi nejsou kostlivci, kam by měli přístup lidé zvenčí nebo bývalí zaměstnanci," říká Jiří Palyza. Není jediný, komu se nástroj zamlouvá. V testovacím provozu si ho vyzkoušel i Rohlík.cz, ProductBoard, Ataccama a Emplify - jednorožci českého byznysu.


Zaměření na bezpečnost je tak u AppSatori všestranné - nejen v teorii, ale i v praxi a produktové nabídce.

Google & bezpečnost | témata


1. díl: Jak se bránit ransomware s pomocí Google Workspace


Autoři článků


Jiří Palyza, Odborník na bezpečnost, Ambassador AuditSatori

Jiří se začal tématu bezpečnosti věnovat už jako redaktor technického magazínu Chip, později přešel do Národního centra bezpečnějšího internetu. Tam se věnoval hlavně projektu Safer Internet a také vzdělávání dětí a mládeže, rodičů a učitelů.


Ivan Kutil, Chief Technical Officer, AppSatori

Ivan je světově uznávaným expertem na Google Cloud a hlavním architektem AuditSatori.



bottom of page